• Magyar
  • Román

Kiállítás megnyitó: Szabó Tímea - Temporary Shelters

2019-03-04 10:20
Brukenthal Múzeum - 2019. március 6., 15:00 Kortárs Művészeti Galéria

Megszokottávált, hogy a nagyszebeni kulturális intézmények rendszeresen hívnak meg, mutatnak be magyar művészeket a gelériákban, az előadó színpadokon. A Brukenthal Múzeum sem tesz kivételt, évente legalább egy magyar művész kiállítását tekinthetik meg a művészetet szerető személyek. Szabó Tímea kiállításának megnyitója a Kortárs Művészeti Galériában szerdán, 2019. március 6-án 15 órakor nyílik meg és április hetedikéig tekinthető meg.

Szabo Timea_b

Expoziția: Temporary Shelters

Artist: Szabó Tímea

Locul de desfășurare: Muzeul de Artă Contemporană, Str. Tribunei nr.6

Perioada: 6.03 – 7.04.2019

Vernisaj: Miercuri, 6 Martie, orele 15:00

Curator: Alexandra Gălăbuț

Text oferit de curator:

This Spring, Inside My Shelters, Not Only Roses Are Red

Szabó Tímea este absolventă a Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității de Artă și Design Cluj Napoca. Temporary Shelters a luat naștere în 2014, când aceasta și-a susținut teza de licență. Suntem în 2019, iar primele fotografii din Seria roșie au devenit Temporary Shelters, un proiect amplu, aflat încă în derulare. Tema și emoția unei lucrări de licență s-au transformat în pasiune, pasiunea în experiment iar experimentul are ca rezultat infinite adăposturi temporare pentru demersul personal de creație.

Inside my shelters.....

Bazat pe interdisciplinaritatea dintre arta fotografică și instalație, Temporary Shelters / Adăposturi temporare este practic o lume – nouă, de fiecare dată când se aude declanșatorul aparatului de fotografiat, – mică, deocamdată, dar intimă. Poți să hoinărești prin ea liber, chiar dacă ești străin. Uneori o să îți inspire siguranță, alteori haos însă, cu cât îi acorzi mai mult credit cu atât devine mai incisivă, pe măsură ce realizezi intenția de introspecție ce a motivat subiectul.

Instalațiile/colajele tridimensionale, alcătuite în proporție de 90% din materiale reciclate, stau la baza unui concept pentru care artistul devine regizor și locatar al propriului act creator. Cum reușește un fotograf să facă aceasta? Prin negarea și abandonarea realității ca subiect al fotografiei, realizând mereu în mod fizic, nu digital, propriul său univers suprarealist. Realitățile personale sunt clădite din materiale neconvenționale, lipite bucată cu bucată, aranjate cu propriile mâini.

Not only roses are red...

Specifică vârstei, introspecția a condus-o pe Tímea către o altă trăsătură definitorie a creației sale: minimalismul cromatic. A experimentat, a răsfoit lucrări de specialitate și paletare, încercând să se familiarizeze cu influența cromaticii asupra personalității. Curajul și impulsivitatea ce o caracterizează au împins-o spre cea mai periculoasă, polisemantică și vie culoare: ROȘU. Dominanța roșului accentuează senzualitatea cromatică pentru a pune astfel în lumină detaliile compoziționale voit opulente ori voit eradicate de minimalism. Fotografiile și instalațiile prezentate în expoziție, într-un rezumat pertinent, reprezintă un contrast între secvențe voluptoase, bogate precum în arta barocă și cadre minimaliste cuprinse de neliniște și agresivitate. Motivația acestui gen de contrast tematic este dorința de refugiu a omului caracterizat de lipsa de interes față de monotonia societății.

afis 60x80 3_b

 
 
 
Oldal teteje