• Magyar
  • Román

Szeben régen és most

2012-11-27 16:01
Nagyszebeni és szászföldi felvételekkel is találkozhatunk a 2013-as Erdély és az Erdély Anno naptárban. A két, egymáshoz szervesen kapcsolódó falinaptár olyan vidékekre is elkalauzol minket, ahová az utazók java része csak ritkán jut el. 
Az új fotókat rejtő Erdély kalendáriumban helyenként madártávlati, éjszakai, és földalatti felvételeken csodálhatjuk meg a Világörökség részét képező Berethalom és Segesvár középkori emlékeit, Nagyváradot esti pompájában, a Fogarasi-havasok, a kerci apátság, Kolozsvár, Csíkrákos, s Torockószentgyörgy szépségeit, valamint a szászföldi Mese, Bázna és Nagykapus erődtemplomát. Mindezeken túl beléphetünk a parajdi sóbánya hatalmas tárnáiba is, de a mi Nagyszebenünk is feltűnik egy csodás fényképen.
Erdély A 2013 22 naptár nyomda-1_b
A fiatal nagyváradi fotósok – Orbán Enikő, Orbán József és Balázs D. Attila – által készített hangulatos felvételekhez ismeretterjesztő szövegek is társulnak, méghozzá négy nyelven, a naptár másik különlegessége pedig az, hogy a képekhez QR-kódok kapcsolódnak: ha ezeket okostelefonnal beolvassuk, további érdekességekkel találkozhatunk, amelyekkel bővíthetjük helyismeretünket. A készülékünkre így varázsolt internetes honlapokat Balázs D. Attila válogatta, a Százszorkép Kiadó erdélyi és felvidéki naptárainak a szerkesztője, aki korábban már az Ars HUNGARICA alkalmával is bemutatta kiadványait. 
Az általa szerkesztett új Erdély Anno naptárban egy mesterien színezett képeslap repít minket a száz évvel ezelőtti Szebenbe, abba a korba, amikor nem számítottak még ördöngösségnek sem a magyar, sem a német feliratok az erdélyi köztereken. Az immár negyedik évfolyamába lépett kalendárium lapjain az idei december hónap is szerepel, ezért már az ünnepek előtt alkalmas szép ajándéknak.
Erdély 2013 22 naptár nyomda-1_b
 
A két míves falinaptár fellelhető a Székelyhon Webáruház és a Hobbylibri.ro webáruházakból, de az alábbi boltok polcain is megtalálhatóak már:
Marosvásárhely: Mentor Könyvesbolt, Pallas Akadémia, Traffic House (Petőfi tér 1.)
Székelyudvarhely: Corvina Könyvesbolt
Csíkszereda: Gutenberg, Corvina
Kolozsvár: Bagoly Könyvesbolt, Röser Antikvárium 
Nagyvárad: Illyés Könyvesbolt, Libri’s Antica
 
 
 
Oldal teteje