• Magyar
  • Román

Magyar fagottos siker a nagyszebeni Tháliában

2018-01-22 03:00
2018. január 18-án este 7 órától a nagyszebeni Tháliában 2 magyar fagottos szólóját hallhatta a közönség.

A Kézdiszentléleken született Ráduly Ádám. 2006. óta pedig a nagyszebeni Állami Filharmónia fagott előadóművésze. Zenei tanulmányait Sepsiszentgyörgyön, a Zeneiskolai Líceumban kezdte, majd a brassói Zenei Akadémián végezte. Tanára Gödri Orbán volt, aki nagy segítségére volt abban, hogy a fagott művészetében kiteljesíthette tehetségét.

DSC_0049_b

Több országos versenyen vett részt Brassóban, Nagybányán, Jászvárosban és számos zenekarral együttműködött. Ilyen volt például az Országos Ifjúsági Zenekar, vagy az Icon Arst Ensemble zenekar. Ráduly Ádám, mint szólista Wolfgang Amadeus Mozart, valamint Franz Danzi és Igor Stravinsky műveket adott elő.

Mohai Bálint zenészcsalád sarjaként 1989-ben született Budapesten. 7 éves korában kezdte a zenei tanulmányait zongorán, de mindig a fagott érdekelte, amin édesapja is játszott. Így 13 évesen elkezdte tanulmányait a fagotton. Tanárai Vajda József és Hartenstein István voltak a Bartók Béla Konzervatóriumban, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián Budapesten.  A mesteri diplomát Berlinben Eckart Hübner osztályában szerezte meg.

Felsőfokú mesteri tanulmányait Klaus Thumann, Dag Jensen, Pascal Gallois, Carlo Colombo, Sergio Azzolini, Georg Klütsch, Frank Morelli, Lakatos György, Herpai Ágnes, Keszler György és mások társaságában vitte tökélyre.

Szólistaként először 16 éves korában lépett fel Budapesten a Bartók Béla Ifjúsági Zenekarral, amikor Mozart Fagottra írt koncertjét adta elő. Első nemzetközi sikerét 2008-ban aratta, I. Díjat és Különdíjat kapott a prágai nemzetközi „ Music Competition” versenyen, ezt követően koncertezett a prágai Radió Zenekarral.

2010-ben megnyerte a Liszt Ferenc Zeneakadémia nagydíját, 2011-ben az Emsbüreni Nemzetközi Fesztivál nyertese lett, elnyerte az NKA Magyar Szervezet díját, valamint az Ad Infinitum- Németországi Alapítvány ösztöndíját.

Több nemzetközi ösztöndíjat elnyert, a 2012-2014-es időszakban például a Yehudi Menuhin Live Music  ösztöndíjasa volt. 2014-ben, 24 éves korában lett a Magyar Állami Operaház szólófagottosa.

_20180119_163831_b

Mint szólista több zenekarral és karmesterrel együttműködött már. Számos országban bizonyította zenei tehetségét.

2015-től Mohai Bálint a bécsi Konzervatórium tanáraként dolgozik- a magyar szekción.

E két nagyszerű zeneművész előadásában hallottuk -  a csehországi születésű osztrák zeneszerző -,Johann Baptist Vanhal Koncert 2 fagottra írt darabját, amely nagy sikert aratott.

A koncerten a zenekar előadásában megszólalt Johann Amadeus Mozart: Varázsfuvola nyitánya, illetve Ludwig van Beethoven 3. Hősi szimfóniájából hallhattunk.

A zenekar karmestere ezúttal a francia Alexandre Myrat volt, aki a görögországi Volosban született. 2008. óta a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Szimfonikus Zenekarának állandó meghívott karmestere.  Párizsban tanult, majd  1966-ban Radio-France-n végzett Darius Milhaud's l'Orestie első előadása után Alexandre Myrat-nak olyan nemzetközi karrierje indult, amely Franciaországba, Belgiumba, Hollandiába, Nagy-Britanniába, Olaszországba, Spanyolországba, Jugoszláviába, Bulgáriába, Németországba, Görögországba és Dél-Koreába repítette, hogy csak néhányat említsünk. Ugyanebben az évben a San Remo-i Gino Marinuzzi versenyen is elismerést nyert. 1984-ben megalapította a Le Sinfonietta-Orchester regio de Picardie-t, ahol 1989-ig művészeti igazgatóként dolgozott. Ugyanebben az időszakban számos együttes vendégkarmestere volt, köztük a Holland Nemzeti Orchestra, a Orchester symphonique de Liege, a norvég kamarazenekar. Több nemzetközi zenei díj, elismerés tulajdonosa. 2011-ben a Thesszaloniki Állami Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatójának nevezték ki. A francia zenekarokkal kapcsolatos jelentős tapasztalataiból kiindulva Alexandre Myrat új megközelítést nyújthat a 120 zenészből álló zenekarnak.

Alexandre Myrat 2006 óta tagja az Académie Lyrique de Vendôme vezetőinek. 2004-ben megkapta a francia kormánytól a "Chevalier des Arts et Lettres" címet, később, 2013-ban az "Officier des Arts et des Lettres" címet.

A szebeni koncertterem a latyakos idő ellenére is megtelt nézőkkel, akik tapssal hálálták meg az átélt zenei  impulzust. Gratulálunk a fellépő művészeknek, köszönjük a különleges élményt, amely kiszakított bennünket a hétköznapok világából!

Köszönet a fordításért: Serfőző Emesének 

Simon Andrea

 
 
 
Oldal teteje