• Magyar
  • Román

Kájoni Consort, régizene együttes - Szeben megyei turné

2017-09-13 00:38
Medgyes, Vízakna, Mihályfalva, majd Nagyszeben

A Kovászna megyei Kájoni Consort baróti régizene együttes Szeben megyei turnéra érkezik 2017. szeptember 14-16. között. Bibliám és lantom című előadásukban reneszánsz és korai barokk egyházi és világi műveket-, vokális és hangszeres darabokat mutatnak be a templomainkban rögtönzött „előadóterekben”. Minden előadásra a belépő ingyenes.

Kajoni Consort 02_b

A turné állomásai, az előadások rendje és helyszínek:

Medgyes - szeptember 15., péntek este 19 óra, római katolikus templom, Mihai Viteazu utca 44. szám.

Vízakna - szeptember 16., szombat 19 óra, református vártemplom

Mihályfalva - szeptember 17., vasárnap 10,30 óra, református templom

Nagyszeben - november elején, az Ars HUNGARICA kulturális fesztivál keretén belül.


Kajoni Consort 05 Kajoni Consort 03

A Kájoni Consort 1988 decemberében alakult Baróton. 1980-tól Erdővidéki Camerata néven már jelen van az erdélyi reneszánsz együttesek között. Kezdetben saját szórakoztatásukra élesztették újjá a reneszánsz kort idéző házimuzsikálást, hiszen a közös próbák mindannyiuk számára kikapcsolódást és lelki feltöltődést jelentettek. Az együttes a reneszánsz és kora barokk énekes és hangszeres zenéjének terjesztését vállalta fel. Az európai reneszánsz zene gyöngyszemei mellett műsorukban megtalálhatók erdélyi zeneszerzők alkotásai is, kiváltképpen a Kájoni János által lejegyzett darabok. Az eltelt évek alatt számos fellépésük volt határon innen és túl. 1990-től rendszeres meghívottjai a Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak, a bikfalvi Reneszánsz Napoknak, a sepsiszentgyörgyi Kamarakórus Fesztiválnak, a vargyasi Középkori és Reneszánsz Napoknak.

Kajoni Consort 01_b

2008-ban nyugat-európai koncertturnén vettek részt – Bécs, München, Párizs, London –, melynek célja az erdélyi és magyar reneszánsz zene terjesztése volt. Fellépnek egyházi ünnepeken, képzőművészeti tárlatokon, jótékonysági koncerteken. A Gaál Mózes Közművelődési Egyesület Kuratóriuma Erdővidék Kultúrájáért díjjal tüntette ki. Ekkor vették át az EMKE Díszoklevelét is, amelyet az erdélyi és európai reneszánsz zene felidézéséért nyújtott kiváló teljesítményükért kaptak. 2011-től szervezik meg hagyományteremtő szándékkal az Erdővidéki Régizene Találkozót az olaszteleki Daniel-kastélyban, melynek célja az erdélyi amatőr régizene-együttesek felkarolása. 2013-ban ünnepelték fennállásuk 25. évfordulóját több hasonló régizenei formáció társaságában.

A turnét a Székely-Szórvány Összetartozunk Program keretében támogatja Kovászna Megye Tanácsa és Kovászna Megye Kulturális Központja, helyi szervezőként és fogadóként Szeben megyei egyházak és civil szervezetek közreműködésével.

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje