• Magyar
  • Román

Rómában is megemlékeztek Borsos Miklósról

2013-01-29 01:27
Borsos Miklós (1906-1990)

Köszönjük Ambrus Á.Árpádnak, a Délhegyalja főszerkesztőjének a "kulturális attasé" szerepét és örömmel nyugtázzuk, hogy Olaszországban is, ahol oly szívesen tartózkodott Borsos Miklós, megpróbálta emlékét feleleveníteni! Köszönet mindazoknak, akik részt vettek az ünnepségen és sok sikert kívánunk a "Morzsa Kocsma " további munkájához. Baráti szeretettel, Borsos Géza, a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány elnöke.

 Terdik Sebestyén és Csillag Eszter kezdeményezésére több mint egy éve indult el a Római Magyar Akadémia (Balassi Bálint Intézet) klubtermében megszervezett “Morzsa kocsma”. Terdik Sebestyén elmondása szerint: “...ezek a ritka, havi egyszeri szombat esti találkozások azt a célt szolgálnák, hogy a köztünk élő-, vagy éppen Rómában tartózkodó magyar ösztöndíjasokkal, művészekkel, tudósokkal és főleg egymással találkozzunk kötetlen formában, s ennek keretében beszélgessünk kultúráról és minden egyébről.” Csillag Eszter néhány hónappal korábban arról beszélt, hogy a XX. században, főleg a kommunista diktatúra idején a Rómában élő magyar emigráció (írók, művészek, zenészek, stb) szívesen találkozott hétvégenként Triznya Mátyás festőművész aventinói lakásán, ahol felesége, Szőnyi Zsuzsa finom hazai falatokkal kényeztette el az emigráns magyarokat. Ezeket, a Triznya-Szőnyi házaspár római lakásán tartott összejöveteleket nevezték el stílusosan “Triznya kocsmának”. A mai “Morzsa kocsma” összejövetelei egy picit a régi idők “Triznya kocsmás” hangulatát is szeretnék idézni.

morzsa_kocsma_5_b

Január 26-án került sor az idei év első Morzsa kocsmájára. Az est különmeghívottja volt Tornyai Péter fiatal zeneszerző, aki jelenleg a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa is és február 18-án koncertet is ad az olasz főváros Balassi Bálintról elnevezett magyar intézetébe. Tornyai Péter bemutatkozása, valamint az általa szerzett és a hallgatóság számára felvételről bemutatott két – gondolatébresztő- illetve tetszetős hangzású – zenemű előadása, majd a vélemények elmondása után az est második részében egyebekről is szó esett.

Jelen sorok írója Borsos Miklós (1906-1990) szobrászművészre emlékezett, akinek január 27-én volt halála évfordulója. Szó esett Borsos Miklós életéről és munkásságáról, a csomafalvi székely gyökerekről, Nagyszebenről, Győrről, Budapestről, Tihanyról, a művész özvegyéről, néhai Buba néniről, a Szotyory-nővérek által adományozott “lélekharangról”, Borsos magyarországi barátairól és tisztelőiről, de felmerült Gyergyócsomafalva-, a Délhegyalja újság-, a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány-, a Borsos Miklós Emlékház-, a magyarországi Borsos Miklós-Kéry Ilona Alapítvány, no meg az unokatestvér Köllő Miklós szobrászművész neve is, akárcsak az egykor Marosvásárhelyen álló, ma Gyergyócsomafalva főterét díszítő és újjászületett Kossuth szobor (az eredetit Köllő Miklós alkotta) vagy az ugyancsak szombaton Csomafalván zajlott Borsos Miklós- és Wass Albert-megemlékezés is a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány elnökének ügyészségi kihallgatását is magába foglaló “előjátékával”. A jelenlévőkből néhányan ajándékba kapták Borsos Miklós “Szülőföldjeim” c. 1981-es önéletrajzi dokumentumfilmjét, illetve belepillanthattak a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány által kiadott: a művészt, az emlékházat, Győrt és Gyergyócsomafalvát dióhéjban bemutató ismertetőfüzetbe is. Az összejövetelen jelen lévő győri illetőségű ösztöndíjas diáklány meglepődve vette tudomásul Borsos Miklós erdélyi- és székelyföldi gyökereit.

borsos_miklos_onarckep_grafika_b

Az est végén felemlítődött az ugyancsak január 27-i évforduló, a Holocaust is. A jelenlévők tisztelettel adóztak az ártatlan áldozatok emléke előtt, de ugyanakkor néhányan azt is sérelmezték, hogy Magyarországot ma is antiszemita országként bélyegzik meg és épp január 27-én este Róma város polgármestere – a magyar antiszemitizmus elleni tiltakozásként – leoltatta a Colosseum megvilágítását!!? Bagoly mondja verébnek, hogy nagyszemű, hiszen a polgármester szélsőjobb múltja erősen megkérdőjelezi az akció őszinteségét, s figyelemelterelő manővernek tűnik. Sajnálatos, hogy ehhez pont Magyarországot választotta eszközül – tehetnénk hozzá.

Ennek ellenére egy jó hangúlatú, kellemes, de ugyanakkor méltóságteljes magyar összejövetel zajlott le Rómában, ahol finom magyarországi szalámi és kolbász, olaszországi magyarok sütemény-ínyencségei, valamint olasz- és felvidéki (Gyergyócsomafalva testvértelepüléséről, Lukanényéről származó) zamatos borok egészítették ki a jelenlévők gasztró-igényeit.

Köszönöm Sebestyénnek és Eszternek a lehetőséget, valamint Péternek a nagyszerű előadást! Rigó Árpádnak Isten fizesse a Borsos Miklós-dokumentumfilm másolatainak elkészítését!

Kapcsolódó link:

http://www.csomafalva.ro/joomla/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=1&Itemid=43

 

Róma, 2013. január 27.

Ambrus A. Árpád

 

 
 
 
Oldal teteje