• Magyar
  • Román

CsodaVár – Játékos tanulás magyar nyelvi környezetben, és még ennél is több

2019-01-23 04:52
2018-as beszámoló

Alternatív magyar oktatást igénylő szülők számára és interaktív módszerekkel népi hagyományokat és kézművességet ápoló műsorként indította a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület, Simon Andrea Petőfi Sándor Program ösztöndíjas segítségével, 2017 októberében a CsodaVár nevű közösségi kulturális tevékenységet. Azóta működik sikeresen a gyermekfoglalkozás, amely heti rendszerességgel várja a magyar származású gyerekeket.

 CsodaVar2018_17_b

Nagyszeben Dél-Erdély fővárosa, ahol a 147.000-es lélekszámú városban mintegy 3000 magyar él, de számuk egyre emelkedik az ipari fellendülésnek köszönhetően. Sok a vegyes házasságban született gyermek, akiket ritkán íratnak be magyar tagozatra, inkább német vagy román nyelvet választanak a szülők.

Magyar óvoda és magyar iskola nincs a városban. Az egyik óvodában van egy magyar csoport, és az egyik román iskolán belül van 2 osztott osztály. Az egyikben 0-1-2. osztályos tanulók tanulnak, a másikban 3-4.osztályosok. Szeptembertől beindult, 4 diákkal az 5. osztály.

Ezt az űrt kívánta pótolni a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület 2017 októberében, amikor megnyitotta a CsodaVár kapuit a Nagyszebenben élő magyar családok számára.  Azóta működik sikeresen a gyermekfoglalkozás, amely heti rendszerességgel várja a magyar származású gyerekeket.

CsodaVar2018_24 CsodaVar2018_26

Az első tanévben színjátszó - személyiségfejlesztő és kézműves tevékenységeket tartottunk két korcsoport számára. Ezen alkalmakra azok a gyermekek is eljártak, akik nem a magyar intézményrendszer tagjai, hanem román, vagy német óvodába, iskolába járnak. Így alkalmuk volt megismerkedni egymással. Rendszeresen használják a magyar nyelvet, és van, akik tanulják is, hiszen több gyermek vegyes házasságban született, és kevésbé beszél jól magyarul. A foglalkozásokat Blénessy Enikő színésznő, és Simon Andrea, a Magyarországi Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa tartották. Ezen felül sokat segítette a programokat Mátyás Csilla óvónő és mindig volt olyan szülő is, aki jelen szokott lenni a tevékenységeken.

Közel negyven gyermeket írattak be az első tanévben, ami – tekintve a helyi magyar közösség létszámát – igen nagy eredménynek tekinthető. Ezeket a gyermekeket, az ő családjaikat az egyesület „megfogta”. Fontos volt számunkra, hogy meg is tudjuk tartani őket, ezért is volt lényeges, hogy a CsodaVár tovább tudjon működni, érdekes programokkal gazdagodjon, jobbak legyenek a feltételek. Más fontos hozadéka is volt ennek a foglalkozásnak, hiszen a szülők, nagyszülők, akik hozzák-viszik a gyerekeket, itt találkoznak, megismerkednek egymással. Beszélgetnek, jobban értesülnek a magyar programokról. Közösségfejlesztő és összetartó ereje van. Hogy mindez megmaradjon, sőt fejlődni tudjon, 2018. februárjában pályázott az egyesület arra, hogy a május 26-án szervezett nemzetközi maratoni futóverseny támogatott céljai közé bekerüljön. A pályázó 28 projekt között a 6. helyen jutott be, amit szavazásokkal ért el a HÍD Egyesület, ezzel is hangsúlyozva elfogadottságát a szebeniek körében, hisz pár nap alatt több mint 400 személy válaszolt igennel a támogatási kérelemre.  Második lépésként a szaladni óhajtók feliratkozása következett és a május 26-i Nagyszebeni Maratoni Futóversenyen 49 versenyzővel minden távon képviseltette magát az egyesület, ezen belül a CsodaVár.

CsodaVar2018_23 CsodaVar2018_22

 CsoadVar2018_maraton_1_b

Anyagiak bemutatása: A futóversenyen elért támogatásokból, valamint más adományokból 2018-ban 14.400 lejt (Maraton Sibiu – 5.968 lej, Tökés László adománya – 1.000 lej, Szentgyörgyi különgyűjtés az Összetartozunk Székely-Szórvány Program keretében – 450 lej, Magyarország Külügyminisztériuma – Kolozsvári Főkonzulátus támogatása – 7.000 lej)

A CsodaVár működésére és fejlesztésére elköltött összeg 2018-ban 18.460 lej. Ebből az összegből sikerült felújítani az alagsort - amelyet a Nagyszebeni Református Egyházközség jóvoltából ingyen használhatunk, nagyon szépen köszönjük ezúton is – itt a mozgást igénylő tevékenységeket lehet kényelmesen megszervezni, székeket és más bútorzatot, új vetítőt és vásznat vásároltunk, nem utolsó sorban hangberendezést sikerült beszerezni. Működési költségek, amelyek a CsodaVár terhére számoltunk – 4.920 lej (27%), munkálatok – 3.970 lej (22%), fejlesztések/eszközök – 9.570 lej (52%). A tavalyi év tevékenységeihez szükséges eszközök egy részét Simon Andrea fedezte, aki tavaly még a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként, ősztől pedig a nagyszebeni magyar óvodai csoport egyik óvónőjeként segíti tovább a CsodaVárat.

A Csodavár a támogatásoknak, valamint a Nemzetpolitikai Államtitkárság két új ösztöndíjasának köszönhetően azóta is sikeresen működik. Angyal Réka Sára vízaknai, valamint Gresa Dávid nagyszebeni ösztöndíjasok vezetésével néptánc-, és népi játék foglalkozásokon vehetnek részt a gyermekek. A nagyszebeni magyar gyerekek számára nagyon fontos, hogy ily módon is betekintést nyerhetnek a magyar népi kultúrába, és játszva sajátíthatják el azt.

CsodaVar2018_05_b CsoadVar2018_maraton_2_b

A CsodaVárnak köszönhetően megújúlt közösségi terekben egyéb állandó programokkal gazdagodott a helyi magyar közösségi élet: a fiatalok Folk Csoport néven találkoznak hetente, a hölgyek hetente kétszeri alkalommal alakformáló együttléten vesznek részt és, ugyancsak 2019. januártól kezdve Ringató néven baba-mama klub is beindult, de FilmKlub és más tevékenységeknek is helyet, alkalmat igyekszik biztosítani a működtető HÍD Egyesület.

Programunk tehát továbbra is sikeres maradt, ezt a folyamatot a jövőben is szeretnénk megtartani.

A CsodaVár programja: minden kedden 16 órától  az iskolásokat, illetve 17 órától az óvodásokat várjuk szeretettel a Sörház utcai terekben.

Videó: https://youtu.be/PaMqgvtfMhI

 

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje