• Magyar
  • Román

Ars Hungarica tizenharmadszor: Középpontban a társszervezetek

2018-11-12 00:31
Dézsi Ildikó

Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa és a Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Stúdiójának Godspell musical előadása nyitotta meg a tizenharmadik Ars Hungarica fesztivált szombaton Nagyszebenben. A hivatalos megnyitó rövid szünetében magyar termékeket is kóstolhattak a résztvevők. A pezsgő-, csokoládé- és kürtőskalács szünetet hivatalos beszédek sora előzte meg. 

 

10_191831__DSC3163_b
 
Serfőző Levente a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület elnöke, az EMKE dél-erdélyi megbízott elnöke a megnyitón arról beszélt: az elmúlt 13 évben sikerült olyan partneri kapcsolatokat felépíteniük, hogy az általuk szervezett eseményeken a rendezvények felét a társszervezetekkel való eredményes együttműködés révén sikerül elhozni Nagyszebenbe. Ezért is külön öröm számára, hogy az idei Ars Hungarica fesztivál megnyitóján újabb partnerszerződést írnak alá, amellyel magasabb szintre emelik az EMKE és a magyarországi Területi Művelődési Intézmények Egyesülete közötti együttműködést.
 

Kecskés Tibor, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus vezető konzulja megnyitó beszédében rámutatott: Nagyszebent nem véletlenül érte az a megtiszteltetés, hogy Európa kulturális fővárosa lehetett, hiszen a mai város a génjeiben hordozza a multikulturalitást.

– II. Géza király azért alapította a 12. században, hogy a betelepített szászok fővárosa legyen. Ezt a szerepét évszázadokon keresztül betöltötte, a 18–19. században több évtizedig egész Erdély fővárosa volt, miközben szászoknak, románoknak és magyaroknak egyaránt az otthont jelentette. A város a modern kor drámai változásai közepette sem lett hűtlen hagyományaihoz. Erről tanúskodnak a csodálatos felújított közterületek, a gondosan óvott szász műemlékek, és természetesen az Ars Hungarica fesztivál, amelyet a megye és város vezetői is megtisztelnek jelenlétükkel – fogalmazott.

10_203115__DSC3336_b

Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) elnöke rámutatott: a nagyszebeni rendezvénysorozat a szórvány talán legjelentősebb rendezvényének számít.

– Aki eseményszervezéssel foglalkozik, az ismeri annak nehézségeit, így azt is tudja, hogy többnapos programot lebonyolítani még nehezebb, hagyományt teremteni  belőle pedig méginkább az – fogalmazott Széman Péter, aki gratulált a nagyszebenieknek a színvonalas rendezvényhez.

Magyarországon a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete (TEMI) tagjai között jelentős számban vannak, akik hosszú évek óta kétoldalú kapcsolatot ápolnak erdélyi magyar házakkal, művészegyüttesekkel. Ennek tudatában kereste meg a TEMI Elnöksége az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület vezetését, az együttműködés magasabb szintre emelése érdekében. A megkeresés pozitív visszhangra talált az EMKE részéről, és ez év márciusában budapesti találkozón Serfőző Leventével, a dél-erdélyi EMKE vezetőjével megbeszélték az együttműködés alapjait.

Folytatás a Szabadság.ro honlapon, Fotók: @Marius Miclea

 10_193742__DSC3211_s 10_202350__DSC3317_s 10_202209__DSC3298_s

 
 
 
Oldal teteje