• Magyar
  • Román

Egyház és kultúra

2018-11-07 05:29
Ars HUNGARICA - 2018. november 18.

Szokása szerint, a nagyszebeni magyar kulturális fesztivál műsora idén is több olyan eseményt tartalmaz, amelyeket az egyházakkal közösen és utóbbiak tereiben szervez meg a HÍD Egyesület. Vasárnap, 2018. november 18-án az Ars HUNGARICA utolsó napján a református templomban kórus előadásra, illetve a belvárosi római katolikus templomban komolyzene kamarakoncertre kerül sor.

November 18., vasárnap

11:00   • Koncert – Halleluja Kamarakórus és a Pachelbel Kamarazenekar (HU) / Református Templom Galéria

12:30   • Koncert: Mohai Fagott Trió (HU) / Szentháromság Római Katolikus Templom

Erkel_02_Online_b

A Halleluja Kamarakórus és a A Pachelbel Vonós Kamarazenekar

2004 őszén alakultak a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskola tehetséges és lelkes növendékeiből, jelenlegi zeneiskolás tanulókból, gimnáziumban, szakiskolában, egyetemeken továbbtanuló diákokból, illetve már végzett felnőttekből. Az ő fáradságot nem ismerő lelkiismeretes munkájuk a zenében, művészi értékekben való hitük tartja életben mindkét együttest. Az igényes és kiemelkedő kulturális élet zenei követei ők, komoly munkát igénylő együttes muzsikálásuk jól példázza azt, hogy a XX.-XXI. sz. ifjúságnak igénye van a szabadidő minőségi módon való eltöltésére.

Mottójuk: Örömmel muzsikálva örömet szerezni a hallgatóknak.

Repertoárjuk több mint 150 művet számlál, melynek tekintélyes része egyházzenei, de folyamatosan bővült az évek során a barokktól a klasszikus művekig, a romantikusokon át a musicalig, és immáron a fiatal korosztály kedvében járva, a filmzenék világáig.

Rendszeresen fellépnek egyházi ünnepeken, városi rendezvényeken, fesztiválokon egymással szoros együttműködésben. Számos kiemelt helyezést értek el a Megyei Kamarazene Fesztiválokon. A Piliscsabai Egyházzenei Napok visszatérő vendégei.

Az Énekel az ország rendezvény keretén belül a kórus többször fellépett Hollerung Gábor vezényletével a Művészetek Palotájában olyan nagyszabású oratóriumok előadásában, mint Mozart Requiemje, Haydn Teremtése, Orff Carmina Buranája.

A zenekar két alkalommal indult megyei versenyen 2007-ben és 2009-ben a Komárom-Esztergom Megyei Vonószenekarok Fesztiválján, ahol mindkét alkalommal arany minősítést szerzett. 2010-ben Bánk községben megrendezett „Amatőr Zenekarok Fesztiválján” muzsikáltak sikeresen. 2011-ben a VII. Országos Zenekari Versenyen indult és sikeres bemutatkozás után bejutott az országos döntőbe, ahol az ország első 10 vonószenekara között mutatta be tudását. Budapesten és Zsámbékon jótékonysági koncerteken léptek fel.

A kórus és a zenekar 2016.októberében Angliában vendégszerepelt, ahol Southend-on-See magyar közösségének adtak nagy sikerű ünnepi koncertet az '56-os forradalom 60-ik évfordulójára, valamint a Crowstone St. George templomban angol közönség előtt léptek fel. 

Két erdélyi körúton vettek részt eddig, melynek során Böjte Csaba atya gyermekotthonaiban és többek között a csíksomlyói Kegytemplomban koncerteztek. Az első körút során 2011-ben egyházzenei és magyar, kifejezetten gyerekeknek szóló műveket tűztek műsorra. 2013-ban egy gyerekeknek írt meseoperát vittek el három erdélyi gyermekotthonba. A művet a Szorgalmas és a rest lány című magyar népmeséből a két együttes részére írta Kálvin Balázs, a Dorogi Erkel Ferenc zeneiskola volt növendéke, a kamaraegyüttesek állandó zongorakísérője, a Magyar Állami Operaház korrepetitora.

A zenekar alapítója és művészeti vezetője Kolozsvári Barnabásné, a kamarakórusé pedig  Farkas Rose-Marie. http://www.ifjumuzsikusok.hu/

 Mohai Fagott Trio_04_b

Mohai Fagott Trió

A Mohai Fagott Trió 2018-ban alapult a Magyar Állami Operaház fagott szólamának tagjaiból (Mohai Bálint, Bánfi József, Tüske Aladár). Az eddig köztudatban nem kifejezetten honos hangzás formáció továbbélesztése, a hangszer intimebb hangulatú megismertetése a közönséggel, igényes átiratok élvezetes interpretácuója, s a kortárs zeneszerzők inspirálása tartoznak főbb céljaik közé.

A fagott óriási hangterjedelméből adódóan (több mint 4 oktáv) valóban bármilyen trió mű, és bármilyen új keletű elképzelés gond nélkül megteremthető. Mindezt éneklő vokális hangzású, szívet s lelket melengető hangulatot teremtve a közönség és a játékosok részére egyaránt.

Mohai Bálint zenészcsalád sarjaként 1989-ben született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott, mesteri diplomáját pedig Berlinben Eckart Hübner osztályában szerezte meg. Szólistaként először 16 éves korában lépett fel Budapesten a Bartók Béla Ifjúsági Zenekarral. Első nemzetközi sikerét 2008-ban aratta, I. díjat és Különdíjat kapott a prágai nemzetközi Music Competition versenyen, ezt követően koncertezett a prágai Rádió Zenekarral. 2010-ben megnyerte a Liszt Ferenc Zeneakadémia nagydíját, 2011-ben az Emsbüreni Nemzetközi Fesztivál nyertese lett, elnyerte az NKA Magyar Szervezet díját, valamint az Ad Infinitum-Németországi Alapítvány ösztöndíját. Több nemzetközi ösztöndíjat elnyert, a 2012-2014-es időszakban például a Yehudi Menuhin Live Music ösztöndíjasa volt. 2014-ben, 24 éves korában lett a Magyar Állami Operaház szólófagottosa. Mint szólista több zenekarral és karmesterrel együttműködött már. Számos országban bizonyította zenei tehetségét. 2015-től Mohai Bálint a bécsi Konzervatórium tanára.

A Mohai Fagott Trió 2018-ban alapult a Magyar Állami Operaház fagott szólamának tagjaiból (Mohai Bálint, Bánfi József, Tüske Aladár). Az eddig köztudatban nem kifejezetten honos hangzás formáció továbbélesztése, a hangszer intimebb stílusú megismertetése a közönséggel, igényes átiratok élvezetes interpretációja, s a kortárs zeneszerzők inspirálása tartoznak legfőbb céljaik közé.

A fagott közel négy oktávos hangterjedelméből adódóan valóban bármilyen trió mű és új keletű elképzelések gond nélkül megteremthetőek rajta. S mindezt egy éneklő vokális hangzású, szívet-lelket melengető, de a karakteres humort sem mellőző hangulatot teremtve a közönségnek és a játékosoknak egyaránt.

Nagyszebeni koncertünkön Ráduly Ádám, a Nagyszebenbeni Filharmonikus Zenekar szóló fagottosa is közreműködik. Aki régi-jó batátságot ápol a Mohai Fagott Trió tagjaival.

 
 
 
Oldal teteje