• Magyar
  • Román

Palya Bea: ALTATOK

2017-10-10 02:41
GONG Színház, 2017. nov. 7. - 10:00

CSALÁDI GYEREKKONCERT - Dalok, versek Álomország kapujában és azon túl

„Az ötlet, hogy altatókat írjak, már nagyon régi, sok dalkezdemény hevert papíron, gépben. De a lendületet, hogy az Altatok könyv-lemez megszülessen, a hasamban rúgicsáló kislányom adta.

Palya Bea_04_web_b

Szenvedélyes inspiráció volt ez. Várandósságom ötödik hónapjában hajnal négykor rendre kidobott az ágy: elöntenek a szavak, írnom kell, hangszert kell ragadnom énekelnem kell.

Az egyik első dalt, az Elszálló címűt, egy sansula nevű hangszeren ötöltem ki, mesés, éteri hangot ad. Ez a dal Lilié, a kislányomé lett: hercegnőnek képzeltem el őt, vállán pillangó ül, kezecskéjében varázspálca, és azt teremt maga köré, amit csak akar.

Ennek immáron három éve. A lemez megjelenése óta az Altatok koncertek pedig a zenélés ünnepévé alakultak át. Nekem a duózás művészetének magasfokát jelenti az, ahogyan Gerzson János zenésztársammal együtt játszunk. A kicsikből és nagyokból álló közönségünk is egyre nagyobb figyelemmel, lelkesedéssel jön velünk ebbe a zenefolyamba, ami a humort sem nélkülözi. Így a koncert egy igazi közösségi eseménnyé vált, játékosan mozdulnak a kezek-lábak, jókedvűen énekre nyílnak az ajkak - mozog és játszik a lélek.

 

A zenei anyag folyamatosan bővül, az Altatok dalai mellé a Nappali dalok fokozatosan kerülnek be a repertoárba. Sokféle hangzással kísérletezünk, olyan hangszereket szólaltatunk meg, amelyekkel a gyerekek és szüleik ritkábban találkoznak. Ez az egzotikus hangokkal teli esemény, a lélek belső tájain való kalandozás egy másik, meghitt, gyengéd és álomszerű világ szimbóluma is, a koncertek során egy másik időbe repít minket. Ennek a varázslatnak a megteremtésére nagyon jók az Altatok album finom darabjai: az ouddal játszott Cinegés vagy a férfivokállal és ouddal énekelt Dunnás.

Aztán legtöbbször a játékos, interaktív darabok következnek, a Szaladnak a madarak a tetőn, a Lába lába Lili lába, az Apa nyomd a gázpedált, vagy az Így járják című dalokba a közönség is szívesen beszáll. Mozgó, dinamikus ez a zenei rész, amely gyakran a Suttognak a vének törzsi kacsintgatnak a vének...

A koncert lezárása ismét a finomabb daraboké, az Ébredés dal keretezi ezt az álomszerű, mégis valóságos utazást.

A FORMÁCIÓ TAGJAI:

• Palya Bea – ének, sansula

• Gerzson János – oud, buzuki, ének, valamint pengetős és egyéb hangszerek

MŰSORIDŐ: 50-60 perc. A belépés ingyenes.

Palya Bea_05_web Palya Bea_01_web_kocka

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje