• Magyar
  • Román

Gyermekműsorok a tizenkettedik Ars HUNGARICA fesztiválon

2017-10-19 04:24
Nagyszeben - 2017. november 5-12.

Hat gyermekműsor a tizenkettedik Ars HUNGARICA fesztiválon. Családi koncertekkel, bábelőadásokkal, filmvetítéssel, interaktív műsorokkal igyekeznek a szervezők a művészet és magyar nyelv iránti ragaszkodást és érzelmi világot éberen tartani.

Gyermekmusorok_sav_b

November 7., kedd

10:00   Családi koncert – PALYA BEA: Altatok / Gong Színház

November 8., szerda

10:00   Filmvetítés – Simó Ibolya: Tomi, Ervin és az iskola/ Habitus Könyvesbolt

12:00   Interaktív gyermekelőadás – Blénessy Enikő: Flóra kerti meséi / Habitus Könyvesbolt

November 9., csütörtök

10:00   Interaktív gyermekelőadás – Blénessy Enikő: Flóra kerti meséi / 17. Óvoda magyar

November 10., péntek

10:00   Bábszínház – Kolozsvári Bábjátszótér: Mátyás király lopni megy / Thalia kisterme

November 11., szombat

12:00   Családi koncert – Evilági: Zenerege / Tükörterem

Palya Bea_04_web kocka_b

Palya Bea: Altatok - családi gyerekkoncert

Dalok, versek Álomország kapujában és azon túl

A művésznőben évek óta érlelődtek ezek a dalok. A végső ihletet azonban Lili nevű kislánya érkezése adta számára.

Ennek immáron három éve. A lemez megjelenése óta az Altatok koncertek pedig a zenélés ünnepévé alakultak át. Számára a duózás művészetének magasfokát jelenti az, ahogyan Gerzson János zenésztársával együtt játszanak. A fellépések alkalmával a kicsikből és nagyokból álló közönség is egyre nagyobb figyelemmel, lelkesedéssel jön velük ebbe a zenefolyamba, ami a humort sem nélkülözi. Így a koncert egy igazi közösségi eseménnyé vált, játékosan mozdulnak a kezek-lábak, jókedvűen énekre nyílnak az ajkak - mozog és játszik a lélek. A zenei anyag folyamatosan bővül, az Altatok dalai mellé a Nappali dalok fokozatosan kerülnek be a repertoárba.

Ez az egzotikus hangokkal teli esemény, a lélek belső tájain való kalandozás egy másik, meghitt, gyengéd és álomszerű világ szimbóluma is, a koncertek során egy másik időbe repít minket.

Ne hagyja ki ezt a különleges tér-idő utazást!

A formáció tagjai:  Palya Bea – ének, sansula, Gerzson János – oud, buzuki, ének, valamint pengetős és egyéb hangszerek. Műsoridő: 50-60 perc.

Tomi Ervin plakát_web_b

Simó Ibolya: Tomi, Ervin és az iskola - dokumentumfilm

A Hargita megyei Székelyvarságba repít el bennünket a rendezőnő, ebbe a vadregényes, nemesen tiszta kis szórványtelepülésre. Az itt lakó emberek a hagyomány és természet közelségében élnek. A film főszereplői: az első osztályt kezdő Tomi, aki először teszi meg az iskolába vezető utat, és a nyolcadik osztályos Ervin, aki utoljára tapossa a megszokott ösvényeket. A szó valós értelmében, hiszen ők naponta több kilométert tesznek meg gyalog erdőn – mezőn, hogy tanulhassanak. A mai Európában. Szinte felfoghatatlan a legtöbb gyermek számára.

Blenessy Eniko_01_b

Blénessy Enikő: Flóra kerti meséi - interaktív gyermekelőadás

Flóra magára hagyta kertecskéjét, gyönyörű virágait, kedves barátait  és elindult messze földre hírnevet szerezni. Az elhagyott növények elszáradtak, a barátok elmaradtak…

Amikor Flóra hazaért szomorú látvány fogadta, bizony már a megszokott varázslat sem segített életet lehelni a kórókba. De ha együtt jókedvet, játékot  lopunk az üres kertbe kedves Gyermekek, talán minden virág egykori pompájában ragyog majd,  Flóra és kis barátai pedig nagyon hálásak lesznek .

Cleptare 3_web Matyas_01_web

Kolozsvári Bábjátszótér: Mátyás király lopni megy - bábszínház

Ki ne hallott volna még Mátyás királyról? Az igazságos Mátyásról, aki álruhában járja országát, hogy megismerje népe valódi sorsát, és más szemszögből is lássa, hogyan él országa lakossága.

A kolozsvári társulat jóvoltából megtudhatjuk, hogy Mátyás, az Igazságos, Isten kegyelméből a magyarok királya vajon valóban lopni megy-e?

Mátyás király két udvari bolondja próbálja menteni a menthetőt a híres Corvina gyűjteményből. Ebben az esetben a mentés könyvlopást jelent. De ne vágjunk a dolgok elejébe, hagyjuk a két bolondra, Markópéra és Mújkóra, akik szeretettel várnak mindenkit egy kis bolondos Corvina olvasásra.

zenerege_b

Evilági: Zenerege - családi koncert

Az Evilági együttes -a Székelyföldi Legendáriummal és László Noémivel közösen megvalósított - hanglemeze dalokban örökíti meg a székelyföldi székek egy-egy legendáját vagy mondáját. Az énekek által képzeletbeli utazásban lehet része a kedves hallgatónak, így - többek között - ellátogathat az Ika várához, az Óriáspince-tetőre, a Súgó-barlangba, megismerheti Maros és Olt történetét, valamint olyan hétköznapi és híres hősökről is hallhat, mint Csergő Kata és Szent László.

Előadják: Babos Szélyes Margit - ének, Gábor Szabolcs - szopránszaxofon, klarinét, Lőfi Gellért - zongora, harmonika, Oláh-Badi Alpár - basszusgitár, Orbán Ferenc - ének, gitár

Evilagi_02_b

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje