• Magyar
  • Román

Fórumszínház, koncertek (kamara-, régizene- és orgona-trombita)

2017-10-20 16:53
Nagyszeben - Ars HUNGARICA 2017

A Bukaresti Balassi Intézet és a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia partnerségének és támogatásának köszönhetően fiatal művészeket fogadhatunk Nagyszebenben, az Ars HUNGARICA fesztivál műsorában. Az Osonó Színházműhely az etnikai témát boncolja a megszokott, nonkonformista módszereivel és utolsó nap, vasárnap a nagyszebeni templomok adják át a teret egy régizene- és egy orgona és trombita koncertnek.

November 6., hétfő

11:00 Színházi előadás – Osonó Színházműhely: Piknik / Művészeti Líceum

17:00 Koncert – Liszt Ferenc ZeneAkadémia: Kodály Est / Thalia kisterem

November 12., vasárnap

11:00 Koncert – Kájoni Consort: Bibliám és lantom / Református Templom Galéria

12:30 Koncert – Medve Sándor & Brita Falch Leutert: A barokktól a dzsesszig / Szentháromság Római Katolikus Templom

 Piknik_01 piknik3

•  Interaktív fórumszínház – Osonó Színházműhely: Piknik egy japán szőnyegen

Ismeretlen barátok társasága, avagy Piknikegy japán szőnyegen egy olyan előadás, amely elutasítja, hogy meghatározható legyen. Nem dokumentumszínház, bár az előadás kiindulópontját az osonós és a csíkszeredai román fiatalok egyéni tapasztalatai képezik. Nem fórumszínház, bár a magyar és román fiatalok vallomásai megbolygatják a nézőket, arra ösztönözve őket, hogy vegyenek részt a játékban saját történéseikkel és rádöbbenéseikkel. Aki belép az előadás játékterébe, kitépi utána a tankönyvekből a románok és magyarok viszonyáról szóló, közhelyektől és előítéletektől hemzsegő lapokat. Ennek következtében az Ismeretlen barátok társasága című produkció azt a törekvést erősíti meg, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében.

Szereplők: Mucha Oszkár, Briana Macovei, Pászka Gáspár, Valentin C. Daniel, Babos Anna, Rosina Elena Sabău, Elek Ágota, Projekt-tanácsadó: Nina TintarRendező: Fazakas Misi

 

• Kamarakoncert - Liszt Ferenc Zeneakadémia: Kodály Est

A komoly zenei műfajnak repertoárjából válogatott előadások minden évben tematikusak és az ünnepelt szerző munkásságából kerülnek bemutatásra a zeneművek. Ez alkalomból Karasszon Eszter, csellóművész, Hotzi Panni, zongoraművész és Kiss Judit Anna, mezzoszoprán Kodály Zoltánra emlékeztetnek előadásukkal (halálának 50. és születésének 135. évfordulók alkalmából).

Műsoron:

Bartók: 3 Burleszk (10') –zg.

1.   Perpatvar. Presto

2.   Kicsit ázottan. Allegretto 

3.   Molto vivo – capriccioso

Vajda: Just for you (’6) – cselló

Kodály: Meditáció Debussy egy motívuma fölött (6') – zg.

Kodály Zoltán: Szóló szonáta I. tétel (’8) - cselló

Kodály Zoltán: A rossz feleség (4.30) – ének, zg

Kodály Zoltán: Mónár Anna (8.00) – ének, zg

Kodály Zoltán: Barcsai (6.30) – ének, zg

Kodály Zoltán: Lírikus románc (6) – cselló, zg.

Karasszon_Eszter_by_Kondella_Misi_04 Karasszon_Eszter_by_Kondella_Misi_870_07

Karasszon Eszter, cselló művész

„Csellóval a világ körül.” – Gregor Pjatigorszkij könyvének címénél semmi sem jellemzi jobban Karasszon Eszter életét. A csellóművésznő fiatal kora ellenére Európa számos országában – többek között Hollandiában, Ausztriában, Németországban, Olaszországban és Svájcban – adott már koncertet, de fellépett Kínában, Izraelben és az Egyesült Államokban is. Nyolcévesen a legfiatalabb versenyzőként nyert díjat első országos csellóversenyén, azóta számos hazai és nemzetközi versenyen díjazták, legutóbb 2015-ben a Nemzetközi „Popper Dávid” Csellóversenyen ért el első helyezést. 2016-ban kitüntetéssel diplomázott a Zeneakadémián. Karasszon Eszter a szóló mellett értékes kamarazenei sikereket is magáénak tudhat, kamarapartnereivel 2013-ban a Dohnányi Ernő Kamarazene Versenyen győzedelmeskedett. Kamarazene és szólójáték nem válik külön az életében, számára mindenfajta zene kamarazene. Rendszeresen zenél együtt Szabadi Vilmossal, akivel turnéra utaztak Kínába, nemrég pedig New Yorkban adtak közös koncertet. Az utóbbi időben egyre többet foglalkozik Sosztakovics zenéjével, a Zeneakadémia Nagytermében adott diplomahangversenyén a zeneszerző 1. csellóversenyét játszotta. Nagy hangsúllyal szerepelnek repertoárján 20. századi és kortárs magyar szerzők – Kodály, Bartók, Dohnányi, Vajda, Gárdonyi – művei. Minden olyan helyzet vonzza, ahol közelebb hozhatja az emberekhez a túlmisztifikált klasszikus zenét. Hitvallása, hogy a jó zene nem csak a koncerttermekben él, mindenhol van létjogosultsága.

Hotzi Panni

Hotzi Panni, zongoraművész 

2016 júniusában diplomázott a Zeneakadémia Nagytermében, majd a Zeneakadémia Doktori iskolájában folytatja tanulmányait. Debussy és Pierre Louÿs Bilitis-dalai közti kapcsolattal, az ehhez a témához kapcsolódó művekkel foglalkozik. Szólókoncertek mellett aktív kamarazenész, gyakran lép fel közreműködőként irodalmi esteken, valamint a 2016/17-es tanévben kötelező zongorát tanított a Zeneakadémián. 2006-2009-ig minden évben fellépett a „Határon túli magyarokért” – Összetartozunk alapítvány jótékonysági koncertjein, Budapesten neves hazai művészekkel.

2009. Két alkalommal közreműködött Vásáry Tamás szólóestjein (Szegeden, és Budapesten, a Zeneakadémia Nagytermében) de játszott a Savaria Szimfonikus Zenekarral (Szombathely), a Camerata pro Musica Kamarazenekarral, szólóestet adott többek között a Művészetek Palotája Üvegtermében, a budapesti Klebelsberg Kulturkúriában, a prágai Magyar Intézetben a Piano aux Jacobins Festivalon (Toulouse, Franciaország)

KIsJuditAnna KIsJuditAnna_01

Kiss Judit Anna, mezzoszoprán

Budapesten született, 1996-ban. Tanulmányait Szilágyi Olgánál kezdte. Számos énekverseny díjazottja: a Nemzetközi Simándy József Énekverseny Wagner-különdíjasa (2013), az Országos Gregor József Énekverseny I. díjasa (2014), és az Andor Éva Énekverseny III. helyezettje (2016).

Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem alapszakos hallgatója, tanára Halmai Katalin. 

2016-ban résztvevője volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, ahol A. Cesti: Orontea c. operájában Aristea szerepét alakította. 2017 áprilisában eredményesen szerepel Thomas Quasthoff berlini mesterkurzusán. Erőssége a dalok ihletett előadása.

Kajoni Consort 02_b

• Régizene koncert – Kájoni Consort: Bibliám és lantom

A Kájoni Consort, baróti régizene együttes 1988 decemberében alakult meg. Negyedévszázada, hogy megszakítás nélkül játszanak, most pedig a jubileumi koncertre készülnek. A Kájoni Consort baróti régizene együttes 1988 decemberében alakult meg, többek között Demeter János és Kós Katalin ösztönzésével. Kezdetben saját szórakoztatásukra élesztették újra a reneszánsz kort idéző házimuzsikálást: a közös próbák mindannyiuk számára kikapcsolódást és lelki feltöltődést jelentettek. Negyedévszázada, hogy megszakítás nélkül játszanak, most pedig a jubileumi koncertre készülnek. A tagok egy része cserélődött, de öten a kezdetektől benne vagyunk, mondta el a Székelyhon.ro-nak Gyulai-György Éva zenetanárnő, a Kájoni Consort vezetője. Saját szórakoztatásunkra ültünk össze zenélni, olyan jól ment, hogy elkezdtünk koncerteket vállalni, idézi fel a kezdeteket a zenetanárnő, aki arról is beszámolt, hogy öt évvel ezelőtt Nyugat-Európai turnén voltak, amely során egészen Londonig eljutott a csapat. A Kájoni Consort együttes tagjai 14-17 századi zenét játszanak, repertoárjukban magyar és nyugat-európai zeneszerzők művei szerepelnek, igyekeznek névadójuk műveit is mindig műsoron tartani. Az utóbbi öt évben cserélődött a tagok egy része, fiatalítottak is, jelenleg tízen alkotják a Kájoni Consort együttest, van köztük református lelkész és kántor, valamint pedagógusok is. Van, aki az ingázást is vállalja, hogy hetente egyszer próbálhasson az együttessel. „Amatőr együttes vagyunk, ezt mindig hangsúlyozzuk. Nem mindenki kottaismerő, de ennek ellenére büszkén elmondhatjuk, hogy 1990 óta mindig meghívnak a Csíkszeredai Régizene  Fesztiválra” – emelte ki a tanárnő, aki azt is elmondta, hogy a kitartás eredményezte a negyedévszázados folytonosságot. Gondoskodnak az utánpótlásról is, néhány éve megalapították a Gyöngyharmat ifjúsági zenekart, jövőre pedig negyedik alkalommal szervezik meg Olaszteleken a Dániel-kastélyban az Erdővidéki Régizenei Napokat, amely az amatőr együtteseknek nyújt találkozási lehetőséget. A jubileumi koncertre meghívták a régi tagokat, így rendkívüli közös muzsikálásra lehet számítani. Az ünnepi hangverseny vendége lesz a nagykárolyi Carmina Renascentia régizene együttes, Elekes Emőke és Györfi Erzsébet előadóművészek, de fellép a Gyöngyharmat ifjúsági zenekar is. A jubileumi koncertet december 7-én, szombaton 18 órától a baróti református templomban tartják.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/haromszek/25-eves-a-kajoni-consort/print)

A Kájoni Consort 1988 decemberében alakult Baróton. 1980-tól Erdővidéki Camerata néven már jelen van az erdélyi reneszánsz együttesek között. Kezdetben saját szórakoztatásukra élesztették újjá a reneszánsz kort idéző házimuzsikálást, hiszen a közös próbák mindannyiuk számára kikapcsolódást és lelki feltöltődést jelentettek. Az együttes a reneszánsz és kora barokk énekes és hangszeres zenéjének terjesztését vállalta fel. Az európai reneszánsz zene gyöngyszemei mellett műsorukban megtalálhatók erdélyi zeneszerzők alkotásai is, kiváltképpen a Kájoni János által lejegyzett darabok. Az eltelt évek alatt számos fellépésük volt határon innen és túl. 1990-től rendszeres meghívottjai a Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak, a bikfalvi Reneszánsz Napoknak, a sepsiszentgyörgyi Kamarakórus Fesztiválnak, a vargyasi Középkori és Reneszánsz Napoknak.

2008-ban nyugat-európai koncertturnén vettek részt – Bécs, München, Párizs, London –, melynek célja az erdélyi és magyar reneszánsz zene terjesztése volt. Fellépnek egyházi ünnepeken, képzőművészeti tárlatokon, jótékonysági koncerteken. A Gaál Mózes Közművelődési Egyesület Kuratóriuma Erdővidék Kultúrájáért díjjal tüntette ki. Ekkor vették át az EMKE Díszoklevelét is, amelyet az erdélyi és európai reneszánsz zene felidézéséért nyújtott kiváló teljesítményükért kaptak. 2011-től szervezik meg hagyományteremtő szándékkal az Erdővidéki Régizene Találkozót az olaszteleki Daniel-kastélyban, melynek célja az erdélyi amatőr régizene-együttesek felkarolása. 2013-ban ünnepelték fennállásuk 25. évfordulóját több hasonló régizenei formáció társaságában.

Kajoni Consort 05 Kajoni Consort 03

Tagok:

Gyulai-György Éva – brácsa, ének, Oláh Román Ida – cselló, ének, Egyed Csaba – ütőhangszerek, ének, Ilyés Lajos – furulyák, ének, Veress Katalin – ütőhangszerek, ének, Farkas Erzsébet – ének, Fancsal Zsolt – furulyák, ének, Antal László – ének, Kovács Éva – furulya, ének, Kolumbán Emerencia – furulya, ének.

Műsoron:

CHOREAE & CARMINA

THOINOT ARBEAU (1519–?1595): Pavane „Belle qui tiens ma vie”

FRANCIA ISMERETLEN (XVI.): Tant que vivray

CLAUDIN DE SERMISY (1490–1562): Tant que vivray, (Clément Marot verse) – D’ ou vient cela, belle (Clément Marot verse)

TIELMAN SUSATO (1500–1561): Bergerette „D’ou vient cela” –

Signum Rondo – Saltarello (Het derde musyck boexken, Antwerpen, 1551)

MICHAEL PRAETORIUS (1571–1621):

Tanzfolge 5 – Aufmarsch (Terpsichore Musarum, 1612)

PIERRE CERTON (1510?–1572): La, la, la je ne l’ose dire

Bianca fiore – Barriera (Cesare Negri: Le gratie d’ amore, Milánó, 1602)

THOMAS MORLEY (1557–1602): The Frog Gaillarde

JOHN DOWLAND (1563–1626): Now, oh now I need must part

(The First Book of Songs and Ayres, London, 1597)

La Zanetta Padoana (Giorgio Mainerio: Il primo libro de balli, 1578 –

Balassi Bálint: Nő az én örömem

MICHAEL PRAETORIUS (1571–1621): Liebste, lass uns eilen –

Ballett (Terpsichore, 1612)

A reneszánsz ember életéhez és művészetszeretetéhez szorosan hozzátartozott a zene. A kóruséneklés aranykorának tartott reneszánszban fejlődésnek indult a tánckultúra is. A legnépszerűbb táncok között volt a basse danse, a tourdion, a branle típusai, az allemande, a pavane, a gagliarda és a passamezzo. Ezeket a paloták termeiben, kertjeiben, bálokon vagy lakomákon táncolták. Nyugat-Európa valamennyi országában publikáltak tánczenét lantra, billentyűs hangszerre és hangszeregyüttesre, különösen Franciaországban és Flandriában nyomtattak bőségesen tánczenei kottákat. Pierre Attaingnant, Jacques Moderne, Tielman Susato vagy Pierre Phalèse minden többszólamú tánckiadásai többféle hangszerkombinációra alkalmazhatók voltak. Megjelentek a tánckönyv-írók is: Caroso, Cesare Negri vagy Thoinot Arbeau, akinek a L’ Orchésographie című műve (1589) kultúra- és tánctörténeti érdekesség, amely ablakot nyit a reneszánsz udvari életre és e kor művelt emberének látásmódjára. Műsoruk összeállításában különböző táncgyűjteményeket tanulmányoztak, majd a kiválogatott táncokat ötvözték a velük rokonságban álló korabeli vokális kompozíciókkal, vagy ezek átirataival. Esetenként ugyanaz a zeneszerző készítette el egy hangszeres darab vokális változatát. Gyakori az olyan példa is, amelyben két különböző nemzetiségű zeneszerzőnél találjuk meg ugyanazt a dallamot, mint például Praetorius Tanzfolge tánca és Pierre Certon La, la, la je ne l’ose dire kezdetű chansonja. A népszerű francia chansonok dallamvilága gyakran megihlette a XVI. század hangszeres alkotóit. Az együttes így párosította a Tielmann Susato Bergerette-jét és Claudin de Sermisy D’ou vient cela, belle kezdetű chansonját, amely Clément Marot versére készült, és amelyben a négyszólamú változat mellett az intavolációja is megszólal. A műsor igazi üzenete a régi korok zenéjéből meríthető öröm. A reneszánsz életérzés és életöröm egymástól elválaszthatatlan fogalom volt – hogyan is fejezhetnénk ki természetesebben örömünket, ha nem táncban és énekben?

Medves Sanyi_01_b

• Koncert – Medve Sándor (trombita), Brita Falch Leutert (orgona): A barokktól a dzsesszig

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje