• Magyar
  • Román

Ars HUNGARICA 2017 – 4. nap

2017-11-10 07:16
Nagyszeben, 2017. november 8.

Ismét a gyerekeknek kedveztünk a délelőtti műsorokkal. A nagyszebeni Habitus Könyvesbolt volt tegnap a fesztivál fő helyszíne. Itt találkoztunk délelőtt Simó Ibolyával és Jakab Ervinnel, akik elhozták nekünk Tomi, Ervin és az iskola című dokumentumfilmjüket.

ArsHU2017_nov.9_(c) Sery_web_2_b

Ez a film már szerepelt a FILMTETT Fesztivál versenyfilmjei között is, az akkor készült cikkemben meg is emlékeztem róla, hiszen elsőre megfogott. A székelyvarsági két iskolásfiú – az elsős Tomi és a nyolcadikos Ervin – egy tanévét ismerjük meg. Hogyan mennek hóban – sárban – napsütésben az iskolába. Nap mint nap gyalogolva, dacolva az időjárási viszontagságokkal. Bepillanthatunk a két család életébe, miként élnek szeretetben, egymásra figyelve, békességben az egy szobába zsúfolva hatan.

ArsHU2017_nov.9_(c) Sery_web_4_b

A XXI. századi Európában ez a legtöbbünk számára elképzelhetetlen. Ezért is volt érdekes, hogy a nagyszebeni magyar iskolások mit szólnak ehhez, hogyan értelmezik ennek a két fiúnak az életét. A vetítés előtt Ibolyával – a film rendezőnőjével – megbeszéltük, hogy kérdéseket fogok feltenni neki, miután megnéztük a történetet. Hála Istennek erre nem volt lehetőségem. Mondom ezt azért, mert a szebeni gyerekeket annyira lekötötte a mozi, és annyi érdekes kérdésük volt – a film alkotóihoz, hogy nekem már nem is maradt időm többet feltenni. Megtudtuk többek között azt, hogy továbbra is tartják a kapcsolatot a székelyvarságiakkal, hogy Tominak közben született még egy testvérkéje, Ervin elkezdett dolgozni édesapjával. Az 50 perces filmet másfél év alatt forgatott anyagból vágták össze.

ArsHU2017_nov.9_(c) Sery_web_7_b

A filmvetítés után egy kis mozgás belefért a Kispiac téren, amíg Blénessy Enikő színművésznő átvette a pódiumot, hogy Flóra kertjét odavarázsolja. Az interaktív báb és szerepjáték alatt Flóra megmozgatta a gyerekeket. Együtt szőttek saját mesét, segítettek Flórának szép új kertet ültetni, és még ki is békítették őt a barátaival. Ezek után teljes joggal megérdemelték a kiskertecskében termesztett finom sárgarépát, amit a játék végén mindenki jóízűen elropogtatott.

A délutáni programok is a Kispiac téri Habitusban folytatódtak. Itt került sor elsőként az Arany János: Szent László legenda című kisfilm levetítésére. A mozi előtt Bíró Nándor Alfonz tereziánumi plébános úr mondott néhány gondolatot Szent Lászlóval, fontos történelmi tetteivel, és nagyszebeni vonatkozásával kapcsolatban. Lovagkirályunk 940 éve lépett a trónra, és éppen 825 esztendeje avatták szentté. Kiderült, hogy összejövetelünk helyszíne már csak azért is szimbolikus értékű, hiszen éppen felettünk, a katolikus templomban van – a nemrégiben helyreállított – Szent Lászlót ábrázoló vitrália. Az ólomüveg ablakot az akkori szebeni plébános állíttatta a saját költségén.

ArsHU2017_4 nap_(c) Marius Miclea_web_0101_b

Marosán Csaba kolozsvári színművész vette át a szót, aki elmondta nekünk, hogy pontosan 2017-ben van Szent László királyunk és – a 200 éve született - Arany János költőnk Emlékéve is. Éppen ezért kézenfekvő volt számára, hogy feldolgozza Arany János: Szent László legendáját. A húsz perces film fele Szent Lászlóról, a másik fele Arany Jánosról szól. Hol is lehetne fontosabb Szent Lászlóról beszélni, mint Erdélyben, hiszen a legenda szerint ő mentette meg a székelyeket. A filmben látható, hogy Marosán Csaba végig látogatja a témához kapcsolódó emblematikus helyszíneket. Így Nagyszalontát, Debrecent, Nagykőrőst, Budapestet, Nagyváradot, valamint a Királyhágót.

ArsHU2017_4 nap_(c) Marius Miclea_web_0106_b

A mozi után Marosán Csaba átszellemült Arany Jánossá, és bemutatta nekünk azt a költőt, aki 59672 egyedi szót használt fel költészetében. Elképesztő! Méltán nevezzük hát a költők fejedelmének. Megismertük életútját, Petőfivel való barátságát – Petőfi Sándor még le is rajzolta őt -, és az ebből született levelezéseiket, életében megélt sikereit, és bánatát. Rávilágított karakán humorára, amit többször megcsillogtatott. De nekem új információ volt az, hogy Arany János népdalok gyűjtésével is foglalkozott, amire később Kodály Zoltán is több alkalommal hivatkozott. Tizennégy évesen már anyanyelvi szinten beszélt németül, majd angolul is kiválóan megtanult, amit a Shakespeare művek fordításai bizonyítanak leginkább. Arany műveit meghallgattuk Lackfi János által mai nyelvezetre átírt formában is. Hát mi tagadás, nem éppen úgy hangzik, mint az eredeti, de lehet, hogy a mai fiatalok könnyebben megértik. Mindenesetre itt is igaz a mondás, mindig az eredeti a legjobb! Az előadás végén nem maradhatott el a közös szelfi sem. A sajátom már este kikerült a facebook oldalamra.

ArsHU2017_4 nap_(c) Marius Miclea_web_0108_b

A helyszín változatlan volt, csupán a főszereplők változtak, hiszen néhány perc szünet után Banner Zoltán előadóművész, művészettörténész, költő és író volt a vendége Orth István nagyszebeni grafikusművésznek. Eddig 58 saját könyve jelent meg. A Kós Károlyi úton haladva ő szintén a transzilvanista művészetelméletet vallja, és képviseli.  A beszélgetés témája Banner Zoltán 2016-ban megjelent Képírás-képolvasás című művészettörténeti olvasókönyv bemutatása volt.

Azonban régi jó barátok lévén sok minden más is szóba került a mintegy másfél óra alatt. Előadóművészként sok településen megfordult Erdély szerte, és később másutt is. Ezekről az évekről nosztalgiázva mesélt el egy lelket melengető esetet, amit a Korond melletti Fenyőkúton élt meg. A beszélgetés végén természetesen nem maradhatott el egy vers. Banner Zoltán Arany János balladájával, a Tengeri hántás-sal búcsúzott nagyszebeni barátaitól.

ArsHU2017_4 nap_(c) Marius Miclea_web_0111_b

A fesztivál negyedik napja a Music Pubban zárult. Pont akkor értem oda, amikor elkezdett zenélni a Szabó Előd és a TITÁN nevű szászrégeni formáció. Az együttes vezetője, és egyben énekese, Szabó Előd egy fontos üzenetet fogalmazott meg, amit az est folyamán többször is megerősített. Ne költözzünk el! Próbáljunk otthon kialakítani olyan körülményeket, hogy jól érezzük magunkat ott, ahol születtünk. Ezt a gondolatot képviselik több saját szerzeményükben is. Az Üzenem a távolból – t eljátszották. Szövege engem is elgondolkodtatott így, messze a szeretteimtől… A koncerten a saját dalok mellett szerepeltek megzenésített Wass Albert versek, valamint magyar együttesek által írt feldolgozások. Egyik kedvencemet, a Ha volna két életem című Piramis nótát is elénekelte Szabó Előd. Brrrr Libabőr! Az Égig érő fák című dalukkal pedig megnyerték a Petőfi Rádió által hirdetett A te zenéd című versenyét, így ez a szám lett május hónap dala. A program végét a Honfoglalás című film Kell még egy szó … című számával zárták, melynek utolsó sora így hangzik: Indulj hazafelé! Kell-e ennél frappánsabb búcsúzás?

Lássuk, mit hoz az ötödik fesztiváli nap!

Simon Andrea

 

További cikkek a kategóriában

Hírlevél feliratkozás

 
 
 
Oldal teteje