• Magyar
  • Román

Kiállításmegnyitóval indított a 11. Ars Hungarica Fesztivál

2016-11-11 06:36

Száztíz éves lenne a nagyszebeni születésű Borsos Miklós. A szobrászként, éremművészként és grafikusként is elismert művész alkotásait nem először mutatják be az Ars Hungarica Fesztiválon

 Borsos_10_b

Borsos Miklós1906-ban született Nagyszebenben, és bár 1922-ben családjával Győrbe költözött, a művész soha nem feledkezett meg a szebeni gyökereiről – mondta Serfőző Levente, a 11. Ars Hungarica Fesztivál főszervezője a programsorozat első rendezvényén, a Borsos Miklós-kiállítás megnyitóján.

A kiállítás anyaga Budapestről, a Borsos Miklós és Kéry Ilona Alapítvány közreműködésével érkezett Nagyszebenbe. A Borsos Miklós szoborairól és domborműveiről készült fotókat, valamint a művész lírai hangvételű könyvillusztrációit Bartunek Katalin, a Borsos Miklós és Kéry Ilona Művészeti Alapítvány művészeti vezetője mutatta be, Borsos Miklóst pedig Szávoszt Katalin képzőművész méltatta.

bm1103_b

-Borsos Miklós a XX. század utolsó reneszánsz magyar művésze volt, vagyis minden képzőművészeti ágban jelentőset alkotott, de zenével és irodalommal is foglalkozott. Borsos Miklóst sem megkerülni, sem kihagyni nem lehet, ha a magyar művészet történetéről beszélünk – állítja Szávoszt Katalin.

Az Ars Hungarica fesztivál több programmal is tiszteleg Borsos Miklós emléke előtt. A fesztivál második, napján, csütörtökön 13.00-tól Borsos Miklós konferenciát tartanak a Thalia kistermében, ezt pedig Borsos Miklós Visszanéztem félutamból című könyvének bemutatója, majd a művész életét és munkásságát feldolgozó, Szülőföldjeim című film vetítése követi. Ugyanazon a napon, kedden 16.00-kor a Gyergyócsomafalvi Borsos Miklós Alapítvány képzőművészeti táborában készült alkotásokból nyílik kiállítás a Tanács Toronyban.

A Borsos Miklós műveit bemutató kiállítás december végéig látható a szebeni Tanács Toronyban – így aki a karácsonyi vásárt a toronyból is szeretné megnézni, az egyúttal a tárlatot, valamint a képzőművész táborban készült legjobb alkotásokat is megtekintheti. 

Hórváth Dóra

Borsos_08 Borsos_04 Borsos_02 Borsos_05

 
 
 
Oldal teteje