• Magyar
  • Román

A kereszt az ég felé forduló jelképe

2016-11-21 14:04
Vargyas Ildikó Virágos keresztúton című kiállítása

A nagyszebeni ferences templomban nyílt meg, majd az Astra Múzeumba Hermes Házába (Kispiac tér) költözött Vargyas Ildikó Virágos keresztúton... című kiállítása. A tehetséges és fiatal képzőművésszel az Ars Hungarica fesztiválon munkáiról, valamint Erdélyhez és Nagyszebenhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk.

Vasárnap_Vargyas Ildikó_Dobre Lehel-1_b

Vargyas Ildikó gyergyóalfalusi születésű, Csíkszeredában járt középiskolába, majd Pécsett tanult teológiát és képzőművészetet. Később tárgy- és környezetkultúra szakember, valamint  képzőművészet-terapeuta végzettséget is szerzett, és tanított a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karán is.

Ildikó a különféle stílusokban, technikákban és több tudományágban jártas reneszánsz embert és alkotót tekinti ideáljának, ugyanakkor hisz a művészet társadalomformáló erejében is. Bár a fiatal képzőművész jelenleg Magyarországon él, Erdély kultúrájához és népművészetéhez ezernyi szál köti, a nagyszebeni Ars Hungarica fesztiválon pedig már második alkalommal láthatóak a művei.

A Virágos keresztúton... című kiállítása kapcsán Ildikóval hagyományos motívumokról és azok újraértelmezéséről, valamint az útját kereső és az ég felé törekvő emberről is beszélgettünk.

 la rascruce de flori Vargyas4 #arshungarica_b

Szeben.ro: „A keresztút valójában egy belső folyamat, a lélek utazása, Krisztushoz hasonlóvá formáló belső tevékenység, egy transzcendens megtapasztalás” írod a kiállításodhoz kapcsolódó kísérőszövegben. A kereszt jelentőségét értem, de miért éppen kerámiát választottad a munkáid alapanyagaként?

Vargyas Ildikó: Olyan felületet kerestem, amellyel kiléphetek a festészet hagyományos keretei közül, és ami azok számára is érzékelhető, akik rosszul, vagy egyáltalán nem látnak. Tavaly a nagyszebeni Memento című kiállításomon fát, nemezt és különböző kerámiákat használtam, és igyekeztem olyan jeleket létrehozni, amely tapintással is érthető és értelmezhető. Ezt szeretném folytatni a mostani, Virágos keresztúton című kiállításomban is.  

Szeben.ro: Gyergyói lány vagy, de Magyarországon tanultál, és ma is ott élsz. Hogyan kerültek Nagyszebenbe a munkáid, és hogyan kerültél a várossal kapcsolatba Te magad?

Vargyas Ildikó: Több kiállításom is volt a határon túli magyar alkotók bemutatásával, támogatásával fogalkozó pécsi Pannon Magyar Ház szervezésében, ugyanakkor a segítőként is részt vettem a programjaikon. Egyszer egy ottani rendezvény kapcsán ismerkedtem meg Serfőző Leventével, a nagyszebeni HÍD Egyesület elnökével, aki rögtön meghívott az Ars Hungarica fesztiválra. Egy ideig igyekeztem félretenni a dolgot – Nagyszeben messze van, és a munkáim szállítása bonyolult, hiszen a kerámiák sérülékenyek. Aztán eltelt egy fél év, és kaptam egy levelet Leventétől, melyben kész tények elé állított: megírta, mikor és hova kell mennem, úgyhogy elindultam, és hihetetlenül elcsodálkoztam azon, amit itt láttam. Óriási hatást gyakorolt rám Robert Strebeli is – a tavalyi kiállításom megnyitóján olyan dolgokat fogalmazott meg a munkáim kapcsán, amelyeket azelőtt még én sem mondtam ki hangosan. Idén nem is engedte, hogy hazavigyem a kereszteket, így Robert és Levente segítségének köszönhetően még egy hónapig maradhat a kiállítás az Astra Múzeumban. Utána Brassóba, majd Sepsiszentgyörgyre viszik őket, úgyhogy most elég sokáig maradhatnak Erdélyben a kerámiáim.

Szeben.ro: A kereszteken népművészeti motívumokat jelenítesz meg. Mi alapján választottad ki a tájegységeket, és a virág- vagy éppen madármotívumokat?

Vargyas Ildikó: Székelyföldről indultam, de született pár kismagyarországi, pl. matyó, sárközi, a kun, a jász kereszt a hajdúsági kereszt is. Az alkotásban számomra nem maga a kereszt forma, hanem a motívum volt az elsődleges: megkerestem az adott tájegységeket, és megnéztem az ottani hímzésmintákat. Kiemeltem egy-egy olyan motívumot, ami engem valamiért megfogott, és ebből alakítottam ki egy kereszt alakú kompozíciót. Fontos, hogy a kereszt forma mindig a virágkompozíciónak van alárendelve, így ez a motívum az elsődleges.

Vasárnap_Vargyas Ildikó_Dobre Lehel-7_b

Szeben.ro: Azt állítod, hogy a kereszt az ég felé törekvő ember jelképe, ezért semmilyen konkrét vallási irányzathoz nem köthető.

Vargyas Ildikó: Így van, számomra a kereszt az istent kereső, a teremtett világ előtt tisztelgő ember jelképe. A keresztek a hálával eltöltött teremtményt mutatják be, aki a teremtés, az élet, a szépség, a nagyság csodája előtt önkéntelenül is kitárt karral fordul a Teremtő felé, virágba öltözteti a lelkét és szépségbe lényegül. Egyébként a virágmotívumoknak megvan a saját jelentésük a keresztény szimbolikában és a népművészetben egyaránt. A rózsák és liliomok mellett rengeteg tulipánt láthatsz a kereszteken, hiszen ez az egészség, az élet, a szeretet, a szerelem jelképe, ugyanakkor női princípium is. Fontos jelkép ez számomra, ezért a tulipán – méghozzá a szigorú vonalakkal megrajzolt tulipán – tulajdonképpen az én jelem is.

AH2016_11.16_Vargyas Ildiko Astra_06_b

AH2016_11.16_Vargyas Ildiko Astra_05_b

 
 
 
Oldal teteje